Miljö, material och skötselråd

Vårt miljöarbete

Vi på ADD9.se arbetar ständigt för att göra så lite inverkan som möjligt på vår redan ansträngda miljö.

Här är lite av det vi gör dagligen för att tänka på miljön:

- Vi köper in återvinningsbara order-förpackningar.
- Vi sorterar noga alla våra avfall.
- Vi sköter så mycket jobb som möjligt via datorn och håller igen på onödiga utskrifter för att spara papper.
- Det papper vi använder i vår skrivare är återvunnet och miljömärkt med både "Ecolabel" och "FSC".
- Vi undviker att beställa små leveranser från våra leverantörer vilket ger onödigt mycket utsläpp.

En person kan inte göra allt, men om vi alla gör en liten förändring kommer vi långt!
Miljösmarta kläder

Hos oss hittar du snygga linnen från Hellaholic som är tillverkade i 100% organisk Tencel. Plaggen är både Fear Wear-certifierade och klarar de hårda kraven från ÖKO-TEX Standard 100. Tencel är ett 100% biologiskt nerbrytbart material som utvinns ur cellulosa från snabbväxande träd. Materialet är lätt och luftigt och har en silkesmjuk känsla. Materialet absorberar även betydligt mer fukt än bomull - skönt när det både är praktiskt och miljösmart! Våra kläder från Hellaholic hittar du här!

De coolaste barnkläderna kommer från Six Bunnies och de har dessutom ett riktigt bra miljötänk! När du köper kläder från Six Bunnies garanterar de att det inte finns några skadliga kemikalier eller metaller vid tillverkning eller tryck. Ett tryggt och självklart val till de minsta! Våra barnkläder från Six Bunnies hittar du här!


Material

Bomull
De flesta av våra kläder är tillverkade av bomull. Bomull är ett slitstarkt och naturligt material som finns i flera olika kvaliteter. Det positiva med plagg tillverkade i bomull är att de absorberar fukt, det som kan anses vara en nackdel med materialet är att det skrynklar lätt. Bomull krymper cirka 5% efter tvätt. Var extra noga med att tvätta bomullsplagg ut och in eftersom de annars kan blekas och slitas snabbare.


Elastan / lycra
Några av våra plagg har en blandning av material och ett av de vanligaste "blandnings-materialen" är elastan. Elastan kan även kallas för lycra och är ett mycket töjbart och elastiskt material som formar sig snyggt efter kroppen. Materialet är framställt av syntetfiber.


Akryl

Ett annat material som kan användas i kläderna vi säljer är akryl. Även det materialet är framställt syntetiskt, men det är inte riktigt lika slitstarkt som exempelvis elastan. Däremot tål akrylen solljus mycket bra. Akryl bör tvättas i skonsamt tvättprogram 30 grader.


Viskos / rayon

Viskos kan även kallas för rayon och är en konstfiber som är tillverkad av cullulosa. Materialets positiva egenskaper är att den tar upp fukt bra och är behaglig att ha nära kroppen. Den kan däremot skrynkla sig och krympa en del efter tvätt. Var därför extra noggrann med att följa tvättråden när du ska tvätta viskos.


Polyester

Även polyester är en syntetfiber. Den är stark, skrynklar inte, krymper inte efter tvätt och håller formen bra. Vissa kan uppfatta polyester som varm på sommaren och kall på vintern eftersom materialet inte andas som exempelvis bomull gör. Plagg i polyester håller färgen bättre än bomull och därför blandas ofta dessa material för att plaggen ska hålla sig fräscha längre.


Skinn

Skinn är ett mycket vanligt material som används i första hand till halsband och armband. Skinn är följsamt och slitstarkt och tål att användas ofta. Om du köper ett armband i skinn och inte tycker att det sitter så bra runt handleden kan du med fördel duscha med armbandet eftersom det då blir mjukare och omsluter din handled bättre.


Rostfritt stål

Materialet stål har de senaste åren blivit mycket populärt som material i smycken till både kvinnor och män. Anledningen till stålets popularitet är dess fina egenskaper - materialet är hårt och får sällan fula märken och det får inte en svart beläggning som exempelvis silver. Alla våra smycken i stål är helt nickelfria och är ett väldigt bra alternativ för dig som är nickelallergiker eller överkänslig.


Skötselråd kläder

Det finns mycket du kan göra för att dina kläder ska hålla sig fräscha länge. Vi ska nu gå igenom några smarta tips som du bör tänka på när du tvättar dina kläder.

Tvätta dina kläder i 30 grader

Tvätta alltid ditt plagg efter tvättanvisningen. Vanligtvis tvättas kläder i max 40 grader. Vi på ADD 9 rekommenderar att du tvättar ditt plagg i 30 grader för att vara extra skonsam mot färgen, eventuellt tryck och miljön.
* Visste du att det går åt hälften så mycket energi när du tvättar kläder i 40 grader som om du skulle tvättat dem i 60 grader.


Tvätta ditt plagg ut och in
Tvätta alltid ditt plagg ut och in. Trycket och färgen håller betydligt längre om rätsidan är vänd inåt. Vid eventuell strykning ska också alltid plagget vara vänt ut och in.


Låt dina kläder dropptorka
När du ska torka dina kläder ska de alltid dropptorka hängande. Använd aldrig torktumlare som sliter onödigt mycket på dina kläder både gällande krympning och färg/tryck. Använd aldrig blekningsmedel och dosera inte för mycket tvättmedel eller sköljmedel när du tvättar.


Tvätta dina plagg med liknande färger

Tänk på att alltid tvätta dina plagg med liknande färger. Detta gäller i synnerhet nya plagg där överskottsfärg kan finnas kvar och färga av sig på andra plagg. Tvätta därför gärna nya plagg separat. Försök att alltid tvätta med full maskin för att spara på energin och miljön.


Vädra gärna ditt plagg

Tänk på att inte tvätta dina kläder onödigt ofta. Ibland räcker det bara att vädra eller borsta av ditt plagg.
Skötselråd smycken

Var noga med att tänka på när och hur du ska använda dina smycken. Exempelvis kan det vara bra att ta av dig dina smycken när du arbetar om du har ett fysiskt krävande jobb så du undviker slitage eller att tappa smycket. Vi rekommenderar även att inte ha smycken när du sover eftersom du lätt kan förstöra dem när du rör dig i sömnen. Det är heller ingen bra idé att ha dina smycken på dig när du duschar eller badar.

Tänk på att inte förvara smycken liggande tillsammans eftersom de då lätt repar varandra. Observera att förslitningsskador på dina smycken ej är en giltig reklamation. Följer du dessa enkla råd kommer du kunna njuta av dina smycken under många år!